Hva er HMS?
Helse, miljø og sikkerhet (HMS) er en fellesbetegnelse for det systematiske arbeidet som gjøres i en virksomhet for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø for alle ansatte, samt å beskytte det ytre miljøet mot skadelig påvirkning. Dette skal gjøres på alle plan i virksomheten, i samarbeid med arbeidstakere og deres tillitsvalgte. HMS-arbeid er lovpålagt, og reguleres av arbeidsmiljøloven og internkontrollforskriften.
Forkortelsen HMS står for:
Helse: Omfatter det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet, forebygging av skader, slitasje og sykdom som kan oppstå i forbindelse med arbeidet. Det psykiske arbeidsmiljøet er en sentral del av helsebegrepet i HMS og handler om hvordan organisering, ledelse og sosiale forhold påvirker den mentale helsen og trivselen til de ansatte.
Miljø: Inkluderer det ytre miljøet og tiltak for å redusere forurensning og andre negative miljøpåvirkninger fra virksomhetens drift. Det omfatter også det psykososiale arbeidsmiljøet, som trivsel, samarbeid og ledelse. Et velfungerende psykososialt arbeidsmiljø er avgjørende for et godt totalt arbeidsmiljø.
Sikkerhet: Dreier seg om å beskytte mennesker, materiell, maskiner og informasjon mot farer og ulykker.
Hovedmålet med HMS er å:
Det overordnede hovedmålet med HMS-arbeid er å forebygge skader og sykdom hos ansatte, sikre et godt og inkluderende arbeidsmiljø, som også innebærer et positivt psykososialt klima hvor alle føler seg respektert og verdsatt, redusere virksomhetens negative påvirkning på det ytre miljøet og sikre trygg drift og unngå ulykker.
Dette innebærer et systematisk og kontinuerlig arbeid med å:
Identifisere og kartlegge farer og risiko i arbeidsmiljøet og for det ytre miljøet.
Vurdere risikoen og iverksette nødvendige tiltak for å redusere eller eliminere den.
Utarbeide og implementere rutiner og prosedyrer for sikker drift og et godt arbeidsmiljø.
Gi opplæring og informasjon til alle ansatte om HMS-relaterte forhold.
Følge opp og kontrollere at HMS-arbeidet fungerer etter hensikten og gjøre nødvendige justeringer.
Hvorfor er HMS-arbeid viktig?
HMS-arbeid ikke bare et lovpålagt krav, men også en investering i virksomheten og de ansatte. Her er de viktigste grunnene til hvorfor HMS-arbeid er viktig:
1. Redusert sykefravær og økt produktivitet:
Et godt arbeidsmiljø bidrar til redusert sykefravær blant de ansatte. Når folk trives og føler seg trygge på jobb, er de mindre utsatt for arbeidsrelatert sykdom og skader. Et godt psykososialt arbeidsmiljø, preget av støtte, anerkjennelse og lavt stressnivå, er en viktig faktor for å redusere psykisk helseproblemer og dermed sykefravær.
Friske og motiverte ansatte er mer produktive og leverer bedre kvalitet. Et godt HMS-arbeid bidrar til økt engasjement, trivsel og effektivitet i arbeidsstyrken. Ansatte som opplever et positivt psykososialt arbeidsmiljø med gode relasjoner og en følelse av mestring, er ofte mer engasjerte og produktive.
Redusert sykefravær betyr også lavere kostnader knyttet til sykepenger, vikarer og tapt produksjon.
3. Forebygging av ulykker og skader:
HMS-arbeid handler om å identifisere og redusere risiko for ulykker og skader på arbeidsplassen. Dette beskytter de ansatte mot lidelse og arbeidsgiver mot potensielle erstatningskrav og andre kostnader knyttet til arbeidsulykker. Et godt psykososialt arbeidsmiljø kan også indirekte bidra til færre ulykker, da stress og dårlig kommunikasjon kan øke risikoen for feil og uoppmerksomhet.
Ved å ha gode rutiner og opplæring reduseres sannsynligheten for hendelser som kan føre til driftsstans, skade på utstyr og negativt omdømme.
4. Bedre omdømme og attraktiv arbeidsplass:
En virksomhet som tar HMS på alvor, bygger et godt omdømme blant ansatte, potensielle jobbsøkere, kunder og samarbeidspartnere. Dette inkluderer også et rykte for å ha et godt psykososialt arbeidsmiljø, hvor ansatte føler seg ivaretatt og respektert.
Et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø gjør virksomheten til en mer attraktiv arbeidsgiver, noe som kan hjelpe virksomheten med å rekruttere og beholde dyktige medarbeidere. Potensielle ansatte legger ofte vekt på et godt psykososialt arbeidsmiljø når de vurderer jobbmuligheter.
Kunder blir stadig mer bevisste på etisk handel og bærekraft, og et godt HMS-arbeid kan være et konkurransefortrinn.
5. Kostnadsbesparelser på lang sikt:
Selv om implementering av et godt HMS-system kan kreve ressurser i starten, vil det ofte føre til betydelige kostnadsbesparelser på lang sikt gjennom redusert sykefravær, færre ulykker, økt produktivitet og en mer attraktiv arbeidsplass. Investeringer i et godt psykososialt arbeidsmiljø er derfor ikke bare viktig for de ansattes velferd, men også økonomisk lønnsomt for virksomheten på sikt.
Avslutningsvis er HMS et systematisk arbeid for et godt og trygt arbeidsmiljø. Et digitalt HMS-system er et effektivt verktøy for å forbedre dette arbeidet. Kontakt oss i dag for en uforpliktende demo.